15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.joostheessels.nl 300 0

Een moderne hofnar voor de verandering.

Wekelijks stap ik meerdere malen uit een trein. De vele gezichten die ik dan naar mij – en mijn ex-medepassagiers – zie kijken zijn een mateloze interessante materie. Zeker als ik dan ook nog eens iets doe wat mensen niet verwachten. Zo steek ik zo nu en dan mijn tong uit, neem een kraanvogel houding aan of doe iets anders geks. De gelaatsuitdrukkingen die dan op de vele gezichten zijn af te lezen zijn magnifiek.

Al jaren vergelijk ik mij zelf met een hofnar. Dit creatuur is de persoon die de koning aan het lachen maakt maar tegelijkertijd aan het denken zet. Maar waar de vroegere hofnarren vaak politieke motieven hadden, komt dat van mij voort uit een drang om te vernieuwen, anders te denken en om zo nu en dan te laten zien dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Soms is het een spiegel voor mensen die niet op mij lijken dan weer een spiegelbeeld voor mij zelf om te evalueren of ik nog wel op de juiste weg aan het rijden ben – waarschijnlijk met de fiets want een autorijbewijs heb ik niet in mijn bezit.

Door ervaring weet ik dat veel mensen op werkgebied zijn gevangen in structuren die uiteindelijke niets opleveren. Men blijft dan circuleren in een veilig gebied en zijn omringd door mensen die dezelfde schijnveiligheid aanbidden.

Een hofnar in het veilige gebied toelaten lijkt vragen om moeilijkheden. Al begint deze niet meteen met het afbreken van het veilige gebied. Een hofnar zal tussen de regels zaken aan de kaak stellen waarover gedacht moet worden. Mensen andere wijsheid brengen. Van binnenuit het veilige gebied veranderen waardoor vernieuwing en verandering – op termijn – plaats gaat vinden. Een hofnar is echter nooit klaar omdat eens een veilig gebied ontgonnen is er altijd weer een ander veilig gebied ontstaat.

Elke onderneming – organisatie dient eigenlijk verschillende hofnarren in dienst te hebben. Zeker in deze tijd van snel veranderende technologie en zienswijzen is het een verademing om mensen in dienst te hebben die verandering teweeg kunnen brengen van binnenuit.

Tekening van Gerd Altmann/ Pixabay

Share:
Category:Help
PREVIOUS POST
Het magische verhaal
NEXT POST
InnoView: Robin Verleisdonk
ABOUT
JoostHeessels
JoostHeessels

Joost denkt niet in bestaande structuren. Door het hebben van een vrije geest is hij in staat buiten de gebaande paden te lopen. Daarnaast heeft Joost een voorliefde voor innovatieve processen, informatiemanagement, communicatie, Marketing en media. Joost kan buiten naar binnen halen en vice versa. https://www.linkedin.com/in/joost-heessels/ Bekend van bibliofuture.nl

0 Comment

LEAVE A REPLY