MENS erger je ……..

Sharing is caring!

Voor de dood is volgens mij geen plaats binnen Whatsapp-groepen. Het is geen middel voor condoleance of het verkondigen van de dood. En al zullen mensen het middel vanuit een goed hart gebruiken, enige etiquette rond de dood en Whatsapp lijkt mij geen overbodige luxe. Want soms hebben mensen niet door wat ze doen.

Het overlijden van een dierbare wil je geenszins vernemen via een medium zoals Whatsapp (groep). Dergelijk berichtgeving kan het beste plaats vinden via het al oude telefoongesprek, kaartje of face-to-face.
Het lijkt allemaal zo makkelijk, even een tekstje typen om zo snel als mogelijk iemand te condoleren binnen een Whatsapp -groep. Maar mensen vergeten dan dat ze niet alleen binnen een dergelijke groep opereren. Andere mensen die misschien nog niet op de hoogte zijn van het verlies worden zo geconfronteerd met nieuws dat ze liever uit eerste hand hadden vernomen.

We zijn in deze wereld doorgeschoten met ons ‘even een berichtje sturen’. Alles moet met elkaar gedeeld worden. Maar is de dood iets om te delen, is een overlijdensbericht iets om in een Whatsapp -groep te gooien, als niet alle deelnemers op de hoogte zijn? Verdriet is meer dan even een tekst ‘mobiel’ aan elkaar overbrengen.

Het is mij overkomen dat ik binnen een Whatsapp -groep deelgenoot werd van nieuws dat nog niet tot mij was toegekomen via de wegen waar ik op had gehoopt. De wegen van de Whatsapp-gebruiker zijn ondoorgrondelijk. Alsof het ‘snel’ condoleren van nabestaande een wedstrijd dient te worden. Of dat je maar aan iedereen wil laten zien dat je iemand al gecondoleerd hebt.

En mocht je dan toch Whatsapp willen gebruiken voor het condoleren van nabestaande doe dit dan via privé berichten. Bedenk goed wat voor een bericht je in een bepaalde groep gaat gooien voor dat je ook daadwerkelijk gaat typen. Gebruik je verstand zeker bij onderwerpen rond ziekten en de dood.

Lees meer: Hoe heurt het eigenlijk in de WhatsApp-groep?- NRC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *