15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.joostheessels.nl 300 0

Jip’s zijderoute

Mijn zoon Jip valt tevreden op mijn borst in slaap. Het zoveelste flesje melk heeft hij net leeg gedronken en dat is hard werken voor een ventje van nog geen maand oud. Terwijl het ventje slaapt lees ik – via allerlei bronnen – over de nieuwe zijde routes van China. Hoe vooral ‘arme’ Zuid-Europese landen blijken te vallen voor de miljoenen investeringen – lees zachte leningen met grote gevolgen – uit Peking. 

De invloed van China reikt tegenwoordig veel verder dan we ooit hebben kunnen denken.  Het zal Jip een zorg zijn – hij droomt nu nog over roze olifantjes en weet ik wat voor zaken waar wij toch geen weet van hebben.  Het is voor mij echter duidelijk dat alleen de Europese talen voor Jip’s toekomst niet meer toereikend zijn. En dat hij nog meer dan wij te maken gaat krijgen met het grote China.

Het grote ‘gevaar’ of de grote vriend uit het oosten.

Het zijn landen die het in de laatste decennia economisch erg moeilijk hebben gehad die China omarmen. Portugal, Griekenland en nu ook Italië halen Chinees geld binnen en daarmee ook – volgens vele – een wolf in schaapkleding. In ruil voor grote investeringen – in vooral infrastructurele projecten – krijgt China een nieuwe afzetmarkt en toegang tot de grondstoffen van het betreffende land.  Uiteindelijk gaat het niet alleen maar om economisch gewin maar ook om invloed in de wereldpolitiek.

De een ziet China als kans, de ander als een gevaar. Topmensen uit het Chinese bedrijfsleven (Huawei) belanden in de VS in de cel voor (on)bewezen afluister- of omkopingsschandalen. Banden tussen het Chinese bedrijfsleven en de ‘Communistische’ partij – de enige partij die in China de macht heeft – zijn erg hecht. En al lijkt het er van de buitenkant op dat de Chinese burgers meer vrijheden genieten, het is een bovenlaag die dicteert. Communisme in een modern jasje. Big Brother kijkt overal in het land – over de schouders van burgers en toerist – mee. Communisme in een cyberjasje met alle gevolgen van dien. Het China van nu komt zo nog dichter in de buurt van de roman 1984 van George Orwell.

De vraag is dan of het wel ethisch verantwoord is om met een dergelijk land zaken te doen?
Begrijpen doe ik het overigens wel, dat zaken doen dus. Als land wil je graag beschikken over een goede infrastructuur want dat is gunstig voor het vestigingsklimaat voor grote buitenlandse bedrijven. Zowel de grote infrastructurele projecten als de komst van grote ondernemingen zijn goed voor vele banen en dus ook voor de economie.  Maar ik begrijp ook dat China daar iets voor terug zou willen hebben want voor niks gaat ook in China alleen nog maar de zon – in grote steden zien ze die zon niet eens meer – op. En als China zijn investering niet terug krijgt in voldoende gelden dan eist het eigendommen op. En zo worden landen straks afhankelijk van China met alle gevolgen van dien.

Met een soepele beweging haal ik Jip uit bed. Zijn moeder kleed hem aan en geeft hem de fles. Nietsvermoedend drinkt het ventje opnieuw een flesje leeg.
Een flesje overigens geproduceerd  in China.  Hoewel China ons leven – in Nederland – nu nog niet domineert voor de toekomst van Jip zal het essentieel worden iets te begrijpen van dat land. Het is een mogendheid die voldoende tijd heeft om haar plannen uit te voeren. Hoewel China vele kansen zal bieden mogen we nooit vergeten hoe dit land in elkaar zit. De door ons verworven rechten mogen we nooit – voor economisch gewin – verkwanselen aan landen die het niet zo nauw nemen met deze verworvenheden. Dat neemt niet weg dat de generaties na ons met minder kritische ogen zullen kijken naar landen zoals China.  Ik zal echter – mijn wereldburgertje in spe alle bagage meegeven om juist wel kritisch te kijken naar landen die zijn rechten zouden kunnen bedreigen voor eigen politiek- of economisch gewin. En keuzes maken – die voor Jip en de zijnen – nadelig zouden kunnen zijn. Mijn kind moet kunnen opgroeien in een volwaardige democratie waar mensenrechten prioriteit nummer één zijn.

Share:
Category:Geen categorie
PREVIOUS POST
Het vaderschap van een anti-hokjesman
NEXT POST
Het magische verhaal
ABOUT
JoostHeessels
JoostHeessels

Joost denkt niet in bestaande structuren. Door het hebben van een vrije geest is hij in staat buiten de gebaande paden te lopen. Daarnaast heeft Joost een voorliefde voor innovatieve processen, informatiemanagement, communicatie, Marketing en media. Joost kan buiten naar binnen halen en vice versa. https://www.linkedin.com/in/joost-heessels/ Bekend van bibliofuture.nl

0 Comment

LEAVE A REPLY