Het vaderschap van een anti-hokjesman

Sharing is caring!

Daar zit ik dan – de anti-hokjesman – grijs te wezen in een woonwijk – als trotse vader van een kind – met een repertoire aan – de door mij zo verafschuwde – zitfeestjes. En het maakt mij enigszins gelukkig dat het zwervende bestaan – althans dat wat ik in mijn hoofd leek te doen – achter mij heb gelaten. Er zijn echter nog heel wat zaken die ik verafschuw. Ik ben geen lid van de massa maar van een zelf gecreëerde niche stroming die af en toe tegen de massa lijkt aan te schurken om dan weer prikkelend een tegenovergestelde beweging te maken.

Iets meer dan een week ben ik vader van een lief ventje. Vaderschap veranderd je. Trouwens, heel de ervaring in het ziekenhuis rond de geboorte van het ventje ook. Als man ben je aanwezig in het ziekenhuis als toeschouwer. Een aangewaaide ramptoerist die toevallig ook een band heeft met de lijdende voorwerpen. Erkenning dat de man ook deelneemt aan de geboorte van het kind zal door menig feministische moeder worden ontkend om maar niet te spreken van enig feministische verpleegkundige die de man tijdens het geboorteproces het liefst onder een beddensprei zou willen verbergen. En in mijn geval is dat ook letterlijk voorgevallen.

Het vaderschap overkomt je.  Ook ik heb natuurlijk alles gelezen over het vaderschap. Gesproken met doorgewinterde collega’s in het vaderschap maar anders dan – met enige ongeloof – naar hun verhalen luisteren kun je niet. Elk kind blijkt anders en dus is elk verhaal ook anders. Er zijn zaken die natuurlijk wel overeenkomstig zijn maar de reactie van ons kleine mensje is net weer anders als de reactie van het kleine mensje tien huizen verderop. En dat maakt het ook wel weer mooi. Stel je voor dat al die kinderen overal op dezelfde manier zouden reageren, het zou vrij saai zijn. En saaiheid is in mijn ogen per definitie niet echt geweldig. 

Ik schaam mij niet te moeten toegeven dat ik sommige hokjes – die ik vroeger verafschuwde – eigenlijk wel ambieer. Het brengt rust. En in sommige vormen is die rust prima, zeker als je een ventje hebt van een week oud.

2 thoughts on “Het vaderschap van een anti-hokjesman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *